Každý, kdo chce dosáhnout vzdálený cíl, musí udělat mnoho malých kroků.
Helmut Schmidt
 

adaptace

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Bulletin TIMUR

Chcete dostávat do Vaší emailové schránky Bulletin TIMUR?
Ekologická stopa jídla Tisk Email

Ekologická stopa jídla

V České republice se spotřeba potravin, ať už z domácích zdrojů či z dovozu, podílí na celé jedné čtvrtině ekologické stopy. Ta přitom podle posledních údajů z roku 2007 činila 5,7 gha na obyvatele. “Průměrný Čech” tedy za rok projí 1,4 gha, což odpovídá ekologické stopě celkové spotřeby průměrného obyvatele Afriky či států jako Vietnam či Uganda.

Jde tedy o důležitou oblast spotřeby, která se dotýká každého z nás. TIMUR do budoucna plánuje vyvinout kalkulátor, který umožní modelovat dopad různých potravin z hlediska ekologické stopy. Ať už jde o potraviny z domácích surovin, či z dovozu. Uživatel bude mít možnost „uvařit“ své jídlo a přitom posoudit ekologickou stopu použitých ingrediencí. Brambory z Vysočiny či z dovozu? Těstoviny z Itálie? Hovězí maso z Argentiny? Večeře doma či v restauraci?

Zajímá nás naše ekologická stopa. Veškeré informace k ekologické stopě jídla budou zveřejňovány v této části webu. Stejně tak odkazy na relevantní zdroje umístěné jinde.

Ekologická stopa vybraných surovin a jídel z různých zemí je uvedena v následující tabulce.

Menu

Ingredience

Země původu

Vzdálenost (km)

ES (gha/1000 kg)

Hlavní jídlo

Silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky a tence krájenou čerstvou zeleninou

Hovězí maso

ČR, Opava

460

8,5

Ve slupce pečené brambory s kuřecími nudličkami, kukuřicí, žampiony a česnekovým dipem

Steak - severoamerické hovězí

USA, Texas

9000

15,5

Brambory

ČR, Mělník

70

0,2

Kuřecí prsa

Brazílie

9500

3,6

Žampióny

Polsko

520

0,4

Kukuřice

Belgie

750

0,3

Česnek

Čína

8500

0,6

Tagliatelle na olivovém oleji s drcenými tomaty, citronovou kůrou, čerstvými lístky bazalky a sýrem parmezán

Těstoviny

Itálie, Barilla

1030

1,2

Tomaty

Itálie, Livorno

1200

0,5

Sýr parmezán

Casearia S.p.a. Italie

1013

8,3

Olej

Massarosa Itálie

1184

4,2

Bazalka

Izrael

2700

0,5

Špízy z vykostěných kuřecích stehýnek, anglické slaniny a čerstvé zeleniny, podávané s okurko-česnekovým dresinkem

Kuřecí stehýnka

ČR, Vodňany

200

1,6

Anglická slanina

ČR, Litoměřice

30

5,1

Zelenina - okurka

Polsko

520

0,4

Česnek

Čína

8500

0,6

Filety pstruha lososového servírované s grilovanou limetkou a koprovým dresinkem, sypané mořskou solí

Pstruh lososový

Norsko

1500

8,2

Limetka

Mexiko

10000

0,7

Kopr

ČR, Mělník

70

0,2

Zákusek

Jahody

Jahody

Holandsko

1000

0,5

Šlehačka

Šlehačka

ČR, Praha

100

6,3

Zmrzlina

Zmrzlina

ČR, Třebíč

250

5

Ananas

Ananas

Kostarika

10000

0,7

Zmrzlina

Zmrzlina

ČR, Třebíč

250

5

Máta

Máta

ČR, Litoměřice

30

0,2

Banán

Banán

Panama

9500

0,6

Zmrzlina

Zmrzlina

ČR, Třebíč

250

5

Lesní ovoce

Lesní ovoce

Srbsko

850

0,4

Šlehačka

Šlehačka

ČR, Praha

100

6,3

 

 

Interní sekce



Kontakt

Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, o. p. s.
Olšanská 55/5 
Praha 3, 130 00

Tel +420 602 435 421
e-mail Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Další kontaktní údaje

 

Podpora

Děkujeme

Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo pro místní rozvoj

SFZP_H_CMYK

loga-fondnno-nros-partnestvi-eeagrants-mala-rgb

Norske-fondy Logo

EHP-fondy Logo


mhmpmsmt

OPVK_hor_zakladni_logolink_RGB_cz

logo flanders smalllogo matralogo esf